Το άγχος «καταστρέφει» το ανοσοποιητικό σύστημα

Επιστήμονες αποδεικνύουν ότι αυτό δεν είναι μύθος αλλά ωμή αλήθεια

 

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου και υπογραμμίζουν ότι η απότομη αύξηση του άγχους, καταστρέφει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει τον άνθρωπο πολύ πιο επιρρεπή σε ασθένειες. Όπως τονίζουν, αιτία είναι η αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης από τον οργανισμό, μιας ορμόνης που έχει χαρακτηριστεί ως η «ορμόνη του στρες».

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα από το αυξημένο άγχος στην καθημερινότητα τους, η οποία έχει γίνει αρκετά πιο δύσκολη στις μέρες μας σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια.

Πώς κορτιζόλη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα;
Η κορτιζόλη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα διότι, κατά τη διάρκεια περιόδων έντονου άγχους η αύξηση της κορτιζόλης στον οργανισμό βοηθάει στην μείωση της φλεγμονής μέσω της αποδυνάμωσης μερικών αντισωμάτων που μπορούν να την προκαλέσουν ή να την αυξήσουν. Σύμφωνα με έρευνες, έχει, επίσης, αποδειχτεί, ότι η κορτιζόλη ενεργοποιεί την φυσική ανοσία (την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει άμεσα τον όποιο κίνδυνο).

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η κορτιζόλη είναι χρήσιμη μόνο σε μικρές δόσεις. Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε παρατεταμένο άγχος, το σώμα χρειάζεται αυτά τα Τ-κύτταρα και τα λευκά αιμοσφαίρια, και, δυστυχώς, η κορτιζόλη εξακολουθεί να τα καταστέλλει, αποδυναμώνοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου.

Το κυριότερο πρόβλημα που δημιουργείται, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι θα αρρωστήσει κάποιος, εφόσον όλοι σε κάποια στιγμή του χρόνου,  περνάμε από γρίπη ή κρυολόγημα. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι μόλις το οποιοδήποτε μικρόβιο εισέλθει στο σώμα σας, θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο να το αντιμετωπίσετε και να απομακρύνετε την ασθένεια.

Το σώμα σας, χρειάζεται αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, τα οποία έχει καταστείλει η κορτιζόλη, προκειμένου να επιτεθεί στον ιό. Γι’ αυτό είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να ανταπεξέλθει σε τέτοιους κινδύνους, όταν το άγχος αποδυναμώνει ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Πηγή:iatropedia.gr,  calmclinic.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων